Strona główna » Artykuły sponsorowane » Czym różni się zmywarka gastronomiczna od domowej?

Czym różni się zmywarka gastronomiczna od domowej?

Choć określenia „zmywarka domowa” i „zmywarka gastronomiczna” sugerują, że są to podobne urządzenia, tak naprawdę jest między nimi wiele istotnych różnic. Potrzeby lokali gastronomicznych są bowiem zupełnie inne, a zatem również zmywarki muszą być przystosowane do nieco innych zadań. Sprawdź, czym się różnią te dwa urządzenia i jaki rodzaj zmywarki przemysłowej wybrać.

Zmywarki gastronomiczne charakteryzują się o wiele krótszym cyklem mycia, funkcją wyparzania, a także pojemnością kosza na brudne naczynia. Istnieją także różne rodzaje zmywarek, w których myć można zarówno mniejsze, jak i większe elementy zastawy. Na co zatem zwrócić uwagę i jaką zmywarkę do lokalu gastronomicznego najlepiej zakupić? Odpowiedzi znajdziesz w tym artykule.

Zmywarki gastronomiczne — sprzęt do zadań specjalnych

Lokal gastronomiczny, szczególnie w weekendy, generuje sporą ilość brudnych naczyń w krótkim czasie. Obsługa nie może też pozwolić sobie na to, aby podać gościom posiłki na nieodpowiednio umytych talerzach, a z drugiej strony na mycie ręczne często zwyczajnie nie ma czasu. Dlatego od zmywarek gastronomicznych oczekuje się przede wszystkim szybkiego i dokładnego, a przy okazji oszczędnego czyszczenia. Dlatego sprzęt tego typu oferowany jest w różnych wersjach: https://www.wyposazenie-sklepowe.pl/950-zmywarki-gastronomiczne. Można wybrać zmywarkę przemysłową dostosowaną typowo do mycia szkła, talerzy lub dużych tac czy garnków. Jaką najlepiej wybrać?

Jaką zmywarkę przemysłową wybrać?

Zdecydowanie najczęściej brudzącymi się naczyniami w lokalu są talerze i sztućce, dlatego zmywarka gastronomiczna powinna oferować miejsce na tego typu rzeczy. Oprócz tego częstego mycia wymagają szklanki, kufle i kieliszki — a to właśnie na szkle najczęściej widać zacieki czy inne efekty niedokładnego mycia. Dlatego dobrym, podstawowym modelem zmywarki przemysłowej będzie zmywarka uniwersalna (bez potrzeby segregowania naczyń) lub zmywarka do szkła i talerzy. Jeśli natomiast lokal posiada już tego typu zmywarkę gastronomiczną, warto dokupić do niej także zmywarkę do tac i garnków. W miejscach, które generują naprawdę dużą ilość brudnych naczyń (np. hotele czy sale przyjęć okolicznościowych), najlepiej może sprawdzić się zmywarka gastronomiczna kapturowa lub tunelowa.

Istotne funkcje zmywarki gastronomicznej

Zmywarki gastronomiczne wyróżniają się pewnymi istotnymi cechami, których nie można przypisać zmywarkom domowym. Podstawową różnicą jest czas mycia. Programy zmywarek na użytek domowych zwykle trwają minimum 1 godzinę, podczas gdy zmywarki gastronomiczne potrafią wykonać pełen program mycia w maksymalnie kilka minut, co jest bardzo istotne dla zachowania ciągłości wydawania posiłków. Przy tak krótkim programie mycia zmywarki przemysłowe zużywają także o wiele mniej wody, niż zmywarki domowe. Ważna jest także funkcja wyparzania dostępna w zmywarkach gastronomicznych — gwarantuje ona gruntowne czyszczenie i zabijanie bakterii oraz zarazków znajdujących się na naczyniach.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, nie zapomnij udostępnić go znajomym w mediach społecznościowych!

Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Opinie w tekście
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Chętnie poznam Twoją opinię na ten temat.x